Δεν εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.

Μετά και το τέλος της τρίτης ατελέσφορης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε λίγο αργότερα από το βήμα της Βουλής την προκήρυξη εθνικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Στην τρίτη ψηφοφορία, εκτός από τους 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν και 13 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Έτσι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ακριβώς το ίδιο με εκείνο της δεύτερης ψηφοφορίας, με 168 υπέρ και 132 παρών.

Στην ψηφοφορία που άρχισε λίγα λεπτά μετά τις 12:00 δεν άλλαξαν τη στάση τους κανένας εκ των βουλευτών των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, όπως επίσης και κανείς από τους 12 ανεξάρτητους βουλευτές που στις προηγούμενες ψηφοφορίες είχαν ψηφίσει «παρών».

Στις 14:00 σήμερα έχει οριστεί υπουργικό συμβούλιο, ενώ αύριο ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ανακοινώσει τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με την θυροκόλληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος να γίνεται αύριο.

Αμέσως μετά τις εκλογές η Βουλή συγκροτείται σε Σώμα και η πρώτη του υποχρέωση είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους. Εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια ξανασυνεδριάζει  για νέα ψηφοφορία όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν και σε αυτή την περίπτωση διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής τότε πραγματοποιείται ο τελικός των τελικών όπου προκρίνονται οι δύο επικρατέστερη της προηγούμενης ψηφοφορίας. Οποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: