Πολιτισμός και πολιτική. Πως συνδέονται και πως αλληλεπιδρούν;

Μιλάμε συνέχεια για την οικονομία. Όλη η προεκλογική περίοδος έχει βασιστεί σε αυτό τον άξονα, και όχι αδίκως μιας και αυτό μας καίει καθημερινά, από τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας, μέχρι τα πάνελ των ειδήσεων και των πολιτικών εκπομπών. Μήπως όμως άλλος είναι ο βασικός άξονας που στο τέλος θα δώσει ώθηση και στον ελαττωματικό που μας απασχολεί ολημερίς;

Μήπως είναι αυτός που είχαν ανακαλύψει οι Έλληνες χιλιάδες χρόνια πριν; Ο πολιτισμός; Και δεν προσδιορίζω τον πολιτισμό ως θέατρο, ή μουσική, κτλ. Πολιτισμός στις σχέσεις των ανθρώπων, στην καθημερινότητα μας, στη συμπεριφορά μας. Αυτά άλλωστε πέρναγε και στους αρχαίους Έλληνες το θέατρο και η μουσική. Παιδεία, όχι την παπαγαλίστικη που μας μαθαίνουν στα σχολεία όπου το bulling έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις και κανένας δεν ασχολείται, αλλά αυτή που μας μαθαίνει η οικογένεια μας. Να λέμε ευχαριστώ, παρακαλώ και να δείχνουμε κατανόηση ο ένας για τον άλλο.

Θα μου πείτε, και τι σχέση έχει ο πολιτισμός με την πολιτική; Ο πολιτισμός και η πολιτική είναι ζευγάρι. Όταν η Δημοκρατία άνθιζε τον 5ο π.Χ. αιώνα στην Αθήνα, έγινε η έκρηξη πολιτισμού και ανάπτυξης. Αντίστροφο παράδειγμά η Αναγέννηση, με την οποία κατάφεραν οι άνθρωποι του πνεύματος της εποχής του μεσαίωνα να νικήσουν τον σκοταδισμό.

Έτσι, πιστεύω ότι και σήμερα πρέπει να ωθήσουμε ένα από τα δύο μέρη του προαναφερθέντος ζεύγους σε λειτουργία, ώστε να κινηθεί και το άλλο. Αν λοιπόν δεν μπορεί να κινηθεί η πολιτική για να μας βγάλει από το τέλμα, ας κινηθεί ο πολιτισμός για να συμπαρασύρει και εκείνη μαζί του.

Ο αείμνηστος Θ. Αγγελόπουλος στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του στη ΝΕΤ και την Έλλη Στάη το 2012 είχε πει: «Μόνο μια επίθεση πολιτισμού μπορεί να κάνει αυτή τη χώρα να ξαναβρεί τον εαυτό της και την αξιοπρέπεια της.»

Τροφή για σκέψη λοιπόν. Καλή ψήφο σε όλους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: