Στις 30 Ιουνίου στις 23:59:59 ακριβώς, το παγκόσμιο ρολόι του κόσμου θα σταματήσει για ένα δευτερόλεπτο. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, θα προσθέσει ένα επιπλέον δευτερόλεπτο δείχνοντας τον ανύπαρκτο χρόνο 23:59:60 – πριν περάσει στην ώρα 00:00:00 το πρωί της 1ης Ιουλίου 2015. Αυτή η προσθήκη ενός επιπλέον δευτερολέπτου, η οποία ανακοινώθηκε από το Αστεροσκοπείο του Παρισίου αυτή την εβδομάδα, έρχεται να προστεθεί για να κρατήσει τα επίγεια ρολόγια στον ίδιο ρυθμό με τις ιδιοτροπίες του αστρονομικού χρόνου – σε αυτή την περίπτωση, την επιβράδυνση της περιστροφής της Γης. Προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους μηχανικούς υπολογιστών.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΑΛΜΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟΥ; ΣΕΙΣΜΟΙ, Η ΠΑΛΙΡΡΟΙΑΚΗ ΕΛΞΗ, Ο ΚΑΙΡΟΣ
Η προσθήκη επιπλέον δευτερολέπτων στην παγκόσμια ώρα είναι ένα τακτικό πρόβλημα. Η πρώτη προσθήκη έγινε πίσω στο 1972 και φέτος θα είναι η 26η, και δεν είναι απίθανο να συνεχίσουν να έρχονται κι άλλες σε μη γνωστά χρονικά διαστήματα καθώς βασικός παρονομαστής της συγκεκριμένης εξίσωσης είναι: σεισμοί, παλιρροϊκή έλξη, και ο καιρός που επηρεάζουν την περιστροφή της Γης.
Επίσημος οργανισμός για να κρατά τη Γη πάντα «καλοκουρδισμένη» είναι η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης η οποία εντοπίζει τις αλλαγές που έρχονται και συντονίζει ανάλογα την παγκόσμια ώρα.
Η προσθήκη γίνεται αυτόματα στην ώρα του διαδικτύου από το «Πρωτόκολλο Δικτυακού Χρόνου» και έτσι όλα τα sites πρέπει να είναι έτοιμα για την εν λόγω προσθήκη, αποφεύγοντας ότι συνέβη το 2012 όταν και έγινε η τελευταία προσθήκη δευτερολέπτου με τα αποτελέσματα να είναι οδυνηρά για πολλά μεγάλα sites όπως τα Foursquare, Reddit, LinkedIn και StumbledUpon ( όλα βασιζόμενα σε λειτουργικό Linux) τα οποία έπεσαν αμέσως μετά την προσθήκη καθώς θεώρησαν επί της ουσίας… ότι ήρθε το τέλος του κόσμου και σταμάτησε να μετράει ο χρόνος.
Και κάπου εδώ ξεκινούν οι μηχανικοί υπολογιστών να χάνουν τον ύπνο τους, καθώς πρέπει να ενημερώσουν τον κώδικα των site τους ώστε να δεχτούν ανενόχλητα τη συγκεκριμένη προσθήκη χρόνου. Παρόμοιος φόβος υπήρχε και στην αλλαγή της χιλιετίας το 1999 όταν τράπεζες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις είχαν σε επιφυλακή πολλά από τα στελέχη τους την παραμονή της πρωτοχρονιάς καθώς πολλά συστήματα ήταν προγραμματισμένα να λειτουργούν μόνο με το «19» μπροστά από τον διψήφιο αριθμό του εκάστοτε έτους.
Η GOOGLE ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕ ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟΥ
Οι εταιρείες έχουν αναγκαστεί να δημιουργήσουν τη δική τους λύση, με την Google να προτείνει ίσως το πιο σωστή λύση. Ως μηχανικός της αξιοπιστίας της ιστοσελίδα της εταιρείας, ο Christopher Pascoe εξήγησε σε ένα blog πως η συνήθης ενημέρωση κώδικα στην ώρα των ιστοσελίδων είναι να γυρίσει πίσω τα ρολόγια ένα δευτερόλεπτο πριν το τέλος της ημέρας, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας το δεύτερο αυτό ξανά πριν η ώρα δείξει 00:00:00. Κάτι που όπως υποστηρίζει ο Pascoe είναι λάθος, καθώς δημιουργεί προβλήματα με τις λειτουργίες εγγραφής που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της δεύτερης προσθήκης του ίδιου δευτερολέπτου. Πιθανώς τα email που έρχονται κατά τη διάρκεια του επαναλαμβανόμενου δευτερολέπτου όπως επίσης και οι online τραπεζικές συναλλαγές να μην αποθηκεύονται σωστά η ακόμη και να μην λαμβάνονται καν υπόψη από το σύστημα το οποίο πιθανώς να τις θεωρήσει ως «bug» (όπως λέγεται το κενό στο λογισμικό από τους προγραμματιστές).
Έτσι η λύση της Google είναι να διαχωρίσει αυτό το επιπλέον δευτερόλεπτο σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και στη συνέχεια να προσθέσει αυτά τα μικροσκοπικά τμήματα του χρόνου στο σύστημα ανεπαίσθητα τη διάρκεια της ημέρας και όχι μαζικά ως ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο πριν το τέλος της ημέρας αποφεύγοντας έτσι τις διπλοεγγραφές και το πιθανό κρασάρισμα της ιστοσελίδας της. Πρόκειται για μία εκπληκτική ιδέα την οποία όμως δεν έχουν όλοι την τεχνογνωσία για να το εφαρμόσουν στη δική τους ιστοσελίδα και έτσι μένει να δούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τι θα συμβεί στο κατώφλι της 1ης Ιουλίου του 2015.
